Науково-теоретичне обґрунтування технології вирощування зеленних і пряноароматичних овочів в Лісостепу України
NUBIP Library
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Науково-теоретичне обґрунтування технології вирощування зеленних і пряноароматичних овочів в Лісостепу України
|
|
Creator |
Улянич, О.І.
|
|
Subject |
631 Загальні питання сільського господарства
06.01.06-овочівництво |
|
Description |
Дисертація присвячена проблемі енергозберігаючих технологій вирощування зеленних і пряноароматичних овочів в Лісостепу України. Узагальнено ефективність інноваційних елементів технології та віднайдено нові підходи у вирощуванні зеленних і пряноароматичних рослин з використанням високоврожайних сортів і гібридів, схем удобрення, застосування касетного способу вирощування розсади з відповідним до окремої рослини розміром чарунок, передпосівної обробки насіння регуляторами росту рослин, строків сівби та дотримання оптимальних схем розміщення рослин у відкритому ґрунті, що є актуальним для поширення та вирощування зеленних і пряноароматичних рослин у Лісостепу України. Розроблено заходи для підвищення врожайності рослин, зокрема: встановлено оптимальні строки сівби насіння та висаджування розсади, способи вирощування розсади для отримання ранньої продукції салату посівного головчастої різновидності. Виявлено кращі регулятори росту рослин для передпосівної обробки насіння, встановлені оптимальне співвідношення мінеральних добрив для салату посівного. Доведено доцільність вирощування розсади салату головчастого в касетах з розміром чарунок 4х4 см за сівби насіння у другій декаді березня та висаджуванні розсади у відкритий ґрунт у третій декаді квітня, що забезпечило підвищення врожайності, порівняно з розсадою, вирощеною традиційним способом на 5,3–20,2 т/га залежно від сорту. Встановлено, що більш рентабельним є вирощування салату головчастого стрічковим способом за схем розміщення (40+40+60)х20 см і (20+50)х20 см та густоти рослин відповідно 110 і 143 тис шт./га та широкорядкового 60х20 см, що відповідає густоті рослин 110 тис шт./га. Внесення азотних добрив на фосфорно-калійному фоні сприяє підвищенню родючості ґрунту і врожайності зеленої маси салату посівного за високої якості свіжої продукції та сприяли збільшенню врожайності насіння. Вперше доведено, що передпосівна обробка насіння салату посівного і шпинату городнього розчинами регуляторів росту рослин Емістим С, Гумісол, Лігногумат сприяє швидшому проростанню насіння, підвищує схожість, посилює ріст та сприяє збільшенню врожайності товарної продукції зеленних рослин на 2,7–3,2 т/га та підвищенню показників хімічного складу. Розроблено методику визначення у культурі in vitro кількості хромосом салату посівного, що сприятиме підвищенню урожайності сортів салату. |
|
Date |
2010-11-12
|
|
Type |
Дисертація
NonPeerReviewed |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
http://elibrary.nubip.edu.ua/5173/1/aref_%D0%A3%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%87_%D0%9E.%D0%86._12.11.10%D1%80.pdf
Улянич, О.І. (2010) Науково-теоретичне обґрунтування технології вирощування зеленних і пряноароматичних овочів в Лісостепу України. PhD thesis, Робота виконана в Уманському національному університеті садівництва Міністерства аграрної політики України. |
|
Relation |
http://elibrary.nubip.edu.ua/5173/
|
|