Запис Детальніше

Формування та збереженість технологічних властивостей шишок хмелю та продуктів його переробки

NUBIP Library

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title Формування та збереженість технологічних властивостей шишок хмелю та продуктів його переробки
 
Creator Венгер, О.О.
 
Subject 06.01.15-первинна обробка продуктів рослинництва
633.7 Збуджуючі і наркотичні рослини. Рослини, що використовуються у виробництві напоїв
 
Description Робота присвячена проблемам зберігання шишкового хмелю реєстрованих на Україні сортів вітчизняної селекції протягом тривалого періоду в різних умовах. Визначені оптимальні режими і терміни зберігання шишкового хмелю ароматичних та гірких сортів залежно від їх подальшого цільового призначення. Встановлено, що зберігання шишок хмелю у приміщенні при температурі 0…3 оС у 3–4 рази зменшує втрати гірких речовин і у 2 рази ефірної олії. Враховуючи більшу стійкість гірких сортів хмелю у процесі зберігання, ароматичні сорти хмелю необхідно переробляти у гранули та екстракти в першу чергу, зменшуючи термін їх зберігання у вигляді шишкового хмелю. Сорти хмелю гіркого типу Альта, Зміна, Потіївський, Промінь, які мають високий вміст альфа-кислот, доцільно використовувати для виготовлення гранул тип 90, етанольних і вуглеки-слотних екстрактів. Сорти хмелю ароматичного типу Клон-18, Злато Полісся з низьким вмістом гірких речовин рекомендовано переробляти в збагачені лупуліном гранули тип 45. Проведена технологічна оцінка досліджуваних сортів хмелю на придатність кожного сорту для виготовлення пива з урахуванням їх хімічного складу. Визначено, що найкращої якості було одержане пиво з ароматичних сортів хмелю Злато Полісся, Слов’янка. Доведено можливість використання в технології пивоваріння низькос-мольного хмелю. У дисертації вивчено вміст антиканцерогенної речовини – ксантогумолу в досліджуваних сортах хмелю, вперше вивчено процес переходу ксантогумолу з шишок хмелю в сусло у процесі охмеління. Вперше розроблена технологія одержання екстракту ксантогумолу, з додаванням якого виготовлено пиво, збагачене ксантогумолом.
Основні результати досліджень впроваджено у виробництво.
 
Date 2011-02-09
 
Type Дисертація
NonPeerReviewed
 
Format application/pdf
 
Identifier http://elibrary.nubip.edu.ua/7026/1/aref_%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D1%80_%D0%9E.%D0%9E._09.02.pdf
Венгер, О.О. (2011) Формування та збереженість технологічних властивостей шишок хмелю та продуктів його переробки. PhD thesis, Робота виконана в Інституті сільського господарства Полісся Національної академії аграрних наук України .
 
Relation http://elibrary.nubip.edu.ua/7026/