Теоретичне та експериментальне обґрунтування оцінки мікробіологічного ризику Enterobacter sakazakii в молоці корів
NUBIP Library
Переглянути архів ІнформаціяПоле | Співвідношення | |
Title |
Теоретичне та експериментальне обґрунтування оцінки мікробіологічного ризику Enterobacter sakazakii в молоці корів
|
|
Creator |
Бергілевич, О.М.
|
|
Subject |
16.00.09-ветеринарно-санітарна експертиза
16.00.06-гігієна тварин та ветеринарна санітарія 637 Продукти тваринництва 579 Мікробіологія |
|
Description |
У дисертації представлено теоретичне та експериментальне обґрунтування нового напряму у ветеринарно-санітарній експертизі, що базується на оцінці мікробіологічного ризику з використанням офіційних та виробничих мікробіологічних критеріїв, а також методу прогнозування. Уперше в Україні виділено та ідентифіковано із сирого молока новий умовно-патогенний мікроорганізм – Enterobacter sakazakii, сформовано його мікробіологічний профіль та проведено офіційне депонування в колекції Національного центру штамів мікроорганізмів Державного науково-контрольного інституту біотехнології та штамів мікроорганізмів. Метою роботи було теоретично та експериментально обґрунтувати оцінку мікробіологічного ризику Enterobacter sakazakii при виробництві молока корів з вивченням ступеню поширення мікроорганізмів родини Enterobacteriaceae, у тому числі Enterobacter sakazakii в сирому молоці і в об'єктах молочної ферми, а також розробити метод прогнозування кількості цих мікроорганізмів в охолодженому молоці протягом його зберігання з використанням комп’ютерної нейромережової програми «NeuroPro» (версія 0,25). При характеристиці ризику відносно бактерій Enterobacter sakazakii в молоці корів встановлено такі ступені ризику: «низький», «середній» и «високий», які залежать від кількості Enterobacter sakazakii та мікроорганізмів родини Enterobacteriaceae в молоці й режимів його пастеризації. Запропоновано використання в якості індикаторів санітарії та гігієни процесу виробництва молока мікроорганізмів родини Enterobacteriaceae, із залишковою їх кількістю в молоці після пастеризації до 10 КУО/см3. Для управління мікробіологічним ризиком щодо Enterobacter sakazakii при виробництві молока корів розроблено та запропоновано використання виробничих критеріїв (РО) та виробничих параметрів (РС), для користування як виробниками молока, так і офіційними лікарями ветеринарної медицини при здійсненні ветеринарно-санітарного контролю. |
|
Date |
2011-09-30
|
|
Type |
Дисертація
NonPeerReviewed |
|
Format |
application/pdf
|
|
Identifier |
http://elibrary.nubip.edu.ua/12174/1/%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%B3%D1%96%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87____f.pdf
Бергілевич, О.М. (2011) Теоретичне та експериментальне обґрунтування оцінки мікробіологічного ризику Enterobacter sakazakii в молоці корів. PhD thesis, Робота виконана в Сумському національному аграрному університеті Міністерства аграрної політики та продовольства України. |
|
Relation |
http://elibrary.nubip.edu.ua/12174/
|
|