Запис Детальніше

ОСОБИСТІСНО ОРІЄНТОВАНЕ ЛІДЕРСТВО В УПРАВЛІННІ ЗАКЛАДОМ ОСВІТИ

Освітологічний дискурс

Переглянути архів Інформація
 
 
Поле Співвідношення
 
Title ОСОБИСТІСНО ОРІЄНТОВАНЕ ЛІДЕРСТВО В УПРАВЛІННІ ЗАКЛАДОМ ОСВІТИ
PERSONAL ORIENTED LEADERSHIP IN EDUCATIONAL INSTITUTION MANAGEMENT
ПЕРСОНАЛЬНО ОРИЕНТИРОВАННОЕ ЛИДЕРСТВО В УПРАВЛЕНИИ УЧЕБНЫМ ЗАВЕДЕНИЕМ
 
Creator Lynov, Kostiantyn O.
 
Subject лідерство; особистісно-орієнтоване лідерство; керівник закладу освіти
leadership; personal-oriented leadership; head of educational institution
лидерство; персонально-ориентированное лидерство; руководитель учебного заведения
 
Description У статті розглядається еволюція підходів до визначення сутності лідерства: лідерство як позиція в організації, роль; лідерство як набір індивідуальних якостей; лідерство як набір навичок; лідерство як поведінка, стиль. Акцентується увага на тому, що на зміну авторитарним стилям управління та головній ролі керівника, в тому числі й в освіті, приходить орієнтація на демократичні норми, цінності та активну участь співробітників в управлінні закладами освіти. Теорії лідерства з їх орієнтацією виключно на особі, персональних якостях та навичках керівника не відображають всієї багатоманітності процесів, які відбуваються у закладі освіти.
The article discusses the evolution of approaches to defining the essence of leadership: leadership as a position in the organization, role; leadership as a set of individual traits; leadership as a set of individual skills; leadership as behaviour, style. The attention is focused on the fact that replaced the authoritarian style of governance and the leader’s main role in organisation, including in education, comes orientation on democratic norms, values and active participation of employees in the management of educational institutions. Theories of leadership with their singular focus on the personality, the individual leader’s traits and skills do not reflect the whole diversity of processes that arise at educational institutions.
В статье рассматривается эволюция подходов к определению сути лидерства: лидерство как позиция в организации, роль; лидерство как набор индивидуальных качеств; лидерство как набор индивидуальных навыков; лидерство как поведение, стиль. Акцентируется внимание на том, что на смену авторитарным стилям управления и главной роли руководителя, в том числе и в образовании, приходит ориентация на демократические нормы, ценности и активное участие сотрудников в управлении учебными заведениями. Теории лидерства с их ориентацией исключительно на личности, персональных качествах та навыков руководителя не отображают всего многообразия процессов, которые проистекают в учебном заведении.
 
Publisher Київський університет імені Бориса Грінченка
 
Contributor


 
Date 2016-06-14
 
Type info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

 
Format application/pdf
 
Identifier http://od.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/view/378
10.28925/2312-5829.2016.2.15364
 
Source Освітологічний дискурс; № 2(14) (2016); 153-164
Educological discourse; № 2(14) (2016); 153-164
Освитологичный дискурс; № 2(14) (2016); 153-164
2312-5829
 
Language ukr
 
Relation http://od.kubg.edu.ua/index.php/journal/article/view/378/321
 
Rights ##submission.copyrightStatement##
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0